Narance i voca

  

Dunja drevne uzgaja biljke

Dunja je drevna biljka uzgaja. Njezina rodno mjesto Transkavkaziji, Turskoj i Iranu. Na Kavkazu, to je bio kultiviran jos u prapovijesno doba, a od tamo je dosao do Male Azije, a zatim u staroj Grckoj i Rimu. Drevni rimske boginje Juno prikazuje nosio krunu dunja lisca. I stari Grci vjerovali dunja simbol ljubavi, ljepote i plodnosti.  Kasnije, dunje se uzgaja u juznoj Rusiji. Sada je odrastao u Francuskoj, Italiji, Krim i Kavkaz, sredisnjoj Aziji.

Plodovi dunje kolac je vrlo, slatko-kiselo. Stoga, cesto se jede kuhana ili pecena. Nakon kuhanja, pulpa je sladak i ruzicast.

Zdravlje Prednosti: dunja kao adstrigentno pomaze kod probave, njegovu uporabu u kolitis, akutna gastroenterocolitis. I koristiti ga kao diuretik. Svjeze Voce dunja ocistiti tijelo od toksina, sto je uklonjen iz oksalne kiseline. Bolesti jetre mogu se jesti kuhano Voce dunja. Ive sazrijeva od rujna do studenog. Zrela uzaren zuta, tvrda i uz jak miris.

Oni cesto imaju tamne mrlje, ali to ne steti okus. Kada kupujete sat oguliti voce je netaknut, bez smede mrlje.  Dunja skuha za izradu ispuna od pite i kolace, pecena desert, kuhati tjestenine i sluzio s mekim sirom zrelih, pecena cijela i sluzio s divljim pticama, cesto kuhana dunja zele, marmelada i napraviti komad kao sto je bogata pektinom sadrzaja ( najvisi sadrzaj pektina u zelenkasto-zuta voca).

Zrele dunje trebaju biti pohranjeni u hladnjaku ili na hladnom tamnom mjestu, zamotan u papir. Tada ce ostati svjeze voce za nekoliko tjedana. Dunja 1,5 salice vode

1. Dunja oguliti i sjemena i izrezati na kockice, mjesto u zdjelu, pokriti s hladnom vodom da pokrije dunja, i kuhati dok ne omeksaju. Dunje lagano nasloniti na sito s vodom stakla. Voda u kojoj se kuhala dunja, odvod.  2. Dunja i izvagati 400 grama za svaki dunja uzeti 1,5 salice vode u kojoj se kuhala dunja, a 4 salice secera.

3. Pripremite sirup, svodila dok debela, dodati dunje.  4. Jam kuhati dva ili tri puta vise od visoke topline, svaki put uklanjanje zdjelu iz topline za 23 minuta, njezno trese zdjelu sa zlicom i uklanjanje pjene. Cook malo duze na laganoj vatri dok dunja je jasna.

Autor:          Objavljeno: 2009/10/20 17:27

Povezani postovi:
  1. svojstava limuna, trudnice,
  2. narancasta

  

dunja, dunje voca, dunje

© Copyright narance.ertk.info
Zanimljivosti o narance, limuna, breskve, marelice i drugo voce.