Narance i voca

  

Dunja Ocjene

Ive predstavlja jednu vrstu - zajednicki dunja, koji ukljucuje nekoliko varijanti. Branitelja iz Domovinskog - juznog Kavkaza.  Anzherskaya - Francuski raznolikost. Drvece sredneroslye, rano izgled voca, vocnih yablokovidnoy obliku.

Koza je glatka, limun-zute boje. Tijelo je cvrsto oko srca sa granulacije. Koristi se za obradu i svjeze trzistu.  Ilmennaya - popustljiv stabala, srednezimostoykie.

Voce iznad prosjeka. Peel svijetle zute boje. Tijelo ima malu kolicinu stjenovitih cestica, slatko-kiselog okusa.

To se koristi za obradu i svjeze trzistu.  Kolektivnim - razne high-popustljiv, susa otporan i izdrzljiv zime. Stabla sredneroslye.

Plodovi su veliki, yablokovidnye, svijetlo zuta. Meso je svijetlo zuta, srednje debljine, s niskim sadrzajem kamenih stanica. Voce pohranjena za 2-3 mjeseci.  Krasnoslobodsk - vrsta prosjecna zimska srcanost, prinos je dobro. Stabla zakrzljao, s rijetkim sirenje krunu. Voce su velike (do 400 g), yablokovidnye, rebrasti, svijetlo zuta.

Mesu svijetlo zuta, sredneplotnaya, socan i flavorful. Stony stanice su gotovo odsutni. Voce pohranjene do 3 mjeseca.

Teplovsko - vrsta dobar zima srcanost i prinosa. Drvece sredneroslye, voce srednje velicine, ponekad velike, u obliku jabuke, zute boje. Meso je cvrsto, flavorful, s puno kamenjara stanica nalazi oko jezgre. Voce pohranjena za 3-4 mjeseci.

Dunja - mali drvo ili grm 1,5-3 m, uz sirenje krunom i deblo promjera do 50 cm, odjeven u tamno siva ili crnkasta-smeda, tanka, stalno piling kore. Lisce alternativni, jajoliki ili ovalne, velike, tamno zelene gore, sivkasto-pustenasti u nastavku. Cvijece - usamljeni, veliki, bijeli ili roza, opustene na kratkim peteljkama - pojavio se u svibnju i lipnju. Voce okusom, sferni ili kruskoliki, limun- ili tamno zuta, neke vrste s malim rumenilo.

Meso svoje tesko zbog prisutnosti brojnih kamenih celija malosochnaya, adstrigentno, slatkasti. Sjeme brojne, smeda, pokriven odozgo snazno osliznyayuscheysya u vodi koze. Voce sazrijeva u rujnu i listopadu.

U divljini dunja nalaze na Kavkazu i sredisnjoj Aziji. Raste na sumskim rubovima, u grmlje, blizu vode, u ravnicama i padinama. Siroko rasprostranjena u kulturi u mnogim zemljama, u bivsem Sovjetskom Savezu - juzni europski dio, Kavkaza i srednje Azije.  Kultura dunja je poznato od davnina. U podrucjima prirodnih stanista je uveo kulturu prije 4000 godina.

Trenutno, postoji nekoliko desetaka vrsta dunje, koje se razlikuju u strukturi cvijeca, lisca i plodova, vremenu cvatnje i plodonosenja, i neke druge bioloske znacajke. Postoje, na primjer, vrsta patuljka, 1-2 metara visoka, s malim plodovima - vaganje 30-40 g, a visok (8-10 m) s velikim plodovima - vaganje 1,5-2 kg, pa cak i do 3 kg. Najbolji sorte su Angers-skaya, ulje rano, velika Samarkand, Khorezm yab-lokovidnaya.

Dunja uzgaja u obliku umrijeti stabala, grane iz debla udaljava pod razlicitim kutovima do punog prevjesa, formirajuci niski krovic. U prvim godinama vidio snazan rast dunja, zatim ulazak u vrijeme plodnih drva je primjetno slabija. Plodnog u 3-4. godine, ne samo na godisnjoj izbojci i grancica, ali i voca, kao sto su kompleks zaokruzen formacija.

Korijenski sustav se sastoji od dunja vertikalne i horizontalne korijena koji leze povrsno - u rasponu od 1 m, tako da je dunja uzgaja uspjesno u podrucjima s plitkim podzemnim vodama, ali ne blize od 1 metar. Horizontalna korijena dunja odstupaju vrlo siroko, a ponekad i vise od projekcija krunu na 3-4. Najveci dio aktivnih korijena je plitko, i to treba uzeti u obzir tijekom redak uzgoja.

Da maloprihotliva tla, pa cak i slab salinitet transfera, ali je vrlo osjetljiv na gnojiva i navodnjavanje. Dunja je topline voli usjeva, ali postoji nekoliko varijanti koje rastu uspjesno u juznom zonama regije Volga. Dunja voce usjevi su bolji od drugih cini SOD, iako je njegov rast i plodnih i pad.

Najbolji tla subtrees dunje sadrzi crni par. Glavni tla provodi se u jesen na dubinu od 15 cm u sredini prolaz, a dubina od 10-12 cm, oko stabala. Tijekom vegetacije napraviti sjajan do dubine od 6,5 do 8 cm negativan utjecaj produljene pritvora od tla pod jelen je eliminiran povremenim gnojivo, uzgoj usjeva za zelenu gnoja, kao i kratko-sodding.

Dunja - photophilous postrojenja na toplinu i ljubav, uzgaja se uglavnom u juznim regijama, gdje mraz ne prelazi 15 ° C, a prosjecna godisnja temperatura 9 ° C i iznad. Neki sorte se uzgajaju u regije Volga, zadrzao spustanje temperature -37 ° C. U Bjelorusiji, dunje nije dovoljno zima-izdrzljiv u teskim zimama, godisnji izbojci su osteceni, a ponekad i starije grane. Dakle, ovdje je u obliku grma 3-4 m visok razvod obicno na jugu.

Plod dozrijeva ga redovito, i to samo u godinama s vrlo dugim toplim i suncano vrijeme, to moze dati dobru zetvu. Uz nedostatak vlage voca postao manji, oni dobiti puno stjenovita stanica. Uz redovitu navodnjavanje, dunje raste dobro i nosi voce.

Tijekom vegetacije za odrzavanje vlage u tlu iznad 65% maksimalne polja kapaciteta.  Prvo zalijevanje je dao prije cvatnje. U slucaju ranog proljeca suse, to zalijevanje daje dobre plodove set i zadovoljavajuci rast. Drugi navodnjavanje se provodi u sredinom lipnja, i "sljedece dvije ili tri - do rujna. Ove zalijevanje normalan rast i osigurati dobar razvoj ploda. Zalijevanje mladih stabala treba prekinuti krajem kolovoza, kako bi ih dobro sazrijeva moze pobjeci.

Dunja cesto se uzgajaju uz obalu jezera i rijecnih dolina. Po uzgoju zahtijeva od ilovace, hranjivim tvarima bogate zemlje. Na laksi tla (pjescana ilovaca, pijesak), smanjuje prinos.  Razmnozavati vegetativno sjemena i dunja - cijepljenje, raslojavanje, korijen reznice i puca.

Sjeme se sije u jesen ili u proljece nakon stratifikacije za 2 mjeseca. Kultivari razmnozavati cijepljenjem na vecini sadnica dunja ili glog. Cijepljenje se radi u prvoj polovici ljeta. Tijekom umnozavanje raslojavanje koristenja godisnjih ili dvogodisnji izbojci formirana na bazi drveta.

U Donjem Volge zajednicke metode reprodukcije sortne dunja korijen odojak. Tijekom umnozavanje njihove Shanks izrezati u jesen i proljece zasadio u hladnom staklenika za zakorjenjivanje. U svim nacinima vegetativnog razmnozavanja sadnica u rasadniku podraschivaemye unutar 1-2 godina, prebacen u stalno mjesto obicno u proljece. Drvece mora imati dunja shtamb niska (40-50 cm). Ih oblika obicno bolje-tier sustav s dvije razine skeletnih grana.

Prvi red se sastoji od 3-4 grana, i drugi - od dva. Udaljenost izmedu razine 60-70 cm sadnica zasadio biljke, koje su pruned do 70 - 80 cm od tla.  Tijekom ljeta, obavljanje istih poslova (izbor skeletnih grana, i sl.), kao u jabuke. Grane, ostavio kao kostur, skraceno do 1 / 3 ~ 1 / 4 duljine.

Tvrdi obrezivanje ne bi trebalo biti ucinjeno jer je nepropisno povecava rast mladica, sto uzrokuje zadebljanje krune i usporava plodnih.  Cvjetovi su smjesteni na vrhu dunja izbojaka sa 7-9 malim liscem. Ovi izbojci su proizvedeni u proljece iz pupoljaka se nalazi na prvoj godini grane blage do umjerene snage. Kada obrezivanje vocaka dunja treba skratiti, ali jaka prve godine grancica.

Kada razrjedivanje kruna je uklonjena, kao vrlo jaka i vrlo slaba grana, kao i sve suhe, ostecene ili trljanje stabla.  Skupljen izrezati vrhovi grana na zdrave drva. Stariji i slabiji stabla pruned teze.

Ako stanjivanje i skracivanje godisnjeg rasta grancica dunja ne intenzivirati u mjeri u kojoj je to potrebno, nastavite na obnovu obrezivanje. Dunja odgovara pozitivno na pomladiti. Obrezivanje se obavlja na isti nacin kao u jabuke. Jedina razlika je da se s dunje bi trebao biti malo slabija.

Po gnojidbe i obrezivanje stabala dunje moze odrzavati stalnu dobar vegetativni rast, koji je temelj godisnjih, visok i dobre kvalitete usjeva. Rejuvenation obrezivanje stabala proteze produktivni period dunja.  Dunja stabla su dugo zivjeli, zive oko 50-70 godina, ali puno voca za 30-50 godina. Cvatnje dunja na 3-4. Godinu dana nakon sadnje, cvatnje i plodonosenja masivne se pojavljuje u 8 do 10-og godinu.

Plod beru rucno u punoj rok dospijeca, staviti u kutije i pohranjeni na hladnom sobi 2-5 ° C. U takvim okolnostima, one mogu trajati do proljeca. Tijekom skladistenja, plodovi su mekani, povecali su sadrzaj secera i kiselina, adstrigentno okus nestaje.  Zreli Voce dunja sadrzavati do 12% secera (fruktoza, glukoza, saharoza), 0,47-2,52% organskih kiselina (jabucne, vinske, limun) tanini (1%), pektina (2,9%), vitamina C (30-40 mg%).

Bi, B2, karoten, aminokiseline, katehini, etericno ulje, znacajne kolicine kalija, puno mikronutrijenata, ukljucujuci zeljezo, bakar, bor, mangan, aluminij, nikal, itd. U sjemenke nalaze velike kolicine skroba, pektin, guma tvari bitna za covjeka, posebno za preventivnu njegu i bolesti kardiovaskularnog sustava i krvi.

Ljekovita svojstva dunje voca su definirane njihove kvalitete adstrigentno (koristi se u gastro-crijevna oboljenja), sluz od sjemenki ima anti-upalni svojstva. Bogat skup razlicitih elemenata moze se koristiti za lijecenje bolesti jetre dunje, akutne respiratorne infekcije, itd. Osim toga vrijednost voca, dunje grm, ima ukrasne svojstva, odmor i ukrasite osobni zemljiste. Oni su takoder uspjesno koriste za sadnju u parkovima, trgovima i drugim mjestima za rekreaciju.

Dakle, prisutnost stabla dunje 1,2 na vas vrt stranice ce biti korisne.

  

dunja, dunje voca, limuna

© Copyright narance.ertk.info
Zanimljivosti o narance, limuna, breskve, marelice i drugo voce.