Narance i voca

  

Dunja opis biljke

Cydonia vulgaris Pers.   Opis biljke drvo ili grm 1,5-5 m visoki grm ili velikih i Rosaceae obitelji (Rosaceae) s pustenasti proizlazi i mladim liscem. Lisce jajoliko ili siroko (5-10 cm u duljinu i 7,5 cm). Cvijece osami, s pet sepals dlakav kose, pet-biti-lymi ili ruzicaste latice, purpurne ili zute brojne prasnika, tucak s losiji jajnika Pyatignezdnaya.

Voce - jabuka razlicitih oblika i velicina, s brojnim sjemenkama. Tezina po voce do 2 kg.  Cvijece cvatu u travnju - lipnju, voce sazrijeva u kolovozu - rujnu.  Stanista.

Distribucija  Mahnito dunja raste na Kavkazu i sredisnjoj Aziji, Azerbajdzana, Gruzije i Dagestana.  Kemijski sastav terapijske vrijednosti su voce i sjeme dunje.

Plod sadrzi 5-12% secera, do 5% kiselina (ukljucujuci jabuke i limun), tanina i pektina, vitamina C (oko 20 mg Lo%), etericno ulje. Dunja sjemenke su pokriveni s mat bjelkaste film sadrzi i do 20% sluznice tvari.  Medicina Kroz adstrigentno svojstva Voce dunja je odavno koriste u svom prirodnom obliku i kao esencije za proljev i krvarenje.

Ako puknut leda prolaz i prolaps rektuma i cini topao oblog od soka. Caj od plodova dunja koristi se kao diuretik za edem od kardiovaskularnih podrijetla. U modernoj medicini protiv proljeva i krvarenja iz unutarnjih organa se koriste kao decoctions sjemena. Na Kavkazu, siroko koristenje caja iz sjemena kaslja i akutne respiratorne bolesti. Uvarak od sjemena grgljajte s anginom. Takoder je koristi iu kozmetici omeksati kozu.

Svjezeg dunja ekstrakt je spreman da sadrzi zeljezo, koji se koristi za anemije i drugih bolesti. Kuhana voca se koriste kao antiemetic i bolesti jetre. Od sjemena od dunja su sluzi, koja sluzi kao sredstvo zastite i ublazavajuci.

Primijeni sluz unutar (1 zlica 3-4 puta dnevno) za gastroenteritisa, spasticki kolitis, i nadutosti, tracheitis i bronhitisa, kao i izvana za opekline i iritacije koze. Njegova primjena je takoder trazio da se smanji lokalnu iritaciju drugih lijekova i usporavanje njihovu apsorpciju. Sluz je proizveden od strane trese sjemena s toplom vodom. Ga kuhati po stopi od 10 g sjemena po casu vode.

A da ne bi trebali samljeti sjemenke, kao u ovom slucaju ce biti preuzete od strane otrovna glikozida amigdalin (sjemenke sadrze oko 0,5% amigdalin, koji im daje lagani miris gorkih badema).  Primjena Voce dunja dobro mogu biti pohranjeni do proljeca. Dunja koristiti kao ukras za meso i perad, zacina kao nacionalni jelo. Sadrzano u njima (vise u kozi), etericno ulje daje jelo suptilne arome i kiselog okusa.

Ugostiteljskih i home-kuhani konzervirano voce kase. Nasiroko se koristi za izradu dunje vrlo ukusna cuva, marmelade, compotes, zelei, marmelade, kandiranog voca, itd.  Zanimljivo je vise od 4 tisuce godina pusten je u kulturu kao vocka.

Povezani postovi:
  1. Voce

  

voce dunja, dunja, limun

© Copyright narance.ertk.info
Zanimljivosti o narance, limuna, breskve, marelice i drugo voce.