Narance i voca

  

Dunja voca

Domovinski zajednicki dunje (Cydonia oblonga) - srednje i jugozapadne Azije. Njezina uzgaja od davnina, a sada je rasprostranjena u juznoj Europi. Cesto se koristi kao podloga da bi odvratile snazan rast stabla kruske. Dunja obicni je cesto zbunjeni s nekim roden chaenomeles (  Chaenomeles SP) -. Ukrasni grm s cvijecem svih nijansi - od blijedo ruzicaste do tamno crvene, s trnjem i jestivo voce.

Dunja - nije visoka, bjelogoricno drvo bez trnja, raste crookedly i asimetricno. Zreli stablo visine oko 3,5 m, a kruna iste sirine, a plodna tla, to moze biti upola manje. Dunja obicno tvore obozavatelj toplo zid - otprilike iste kao i kruske. Ova metoda osobito je pogodna za sjevernim podrucjima.  Prirodni oblik stabla je neobicna, cesto se koristi u vrtu za ukrasne svrhe.

Prezivio, ovo stablo dosegne znacajan dobi, gotovo bez potrebe za njegu. Uroditi plodom dunja pocinje cetvrti ili peti godinu. Veliki (3-5 cm) jednog bijela ili blijedo ruzicaste cvjetove su jako lijepe i izgledaju kao cvijece, ruze kukova. Kore od dunja blijedo-sivo lisce - tamno zelena, ovalni, i dlakav na donje. Voce dunja slicnih oblika s jabukama ili kruskama, i prekrivena grayish cvatu normalno. Boja zrelih plodova - zlatno-zuta. On je, i blijedo, i svijetle.

Okus kiselog i adstrigentno, celuloze - je tesko, tako da sirovo voce malosedobny. U suncano, toplo podrucja (npr. Turska) Voce dunja puno slade i jesti ih sirovo. U umjerenim zonama dunja skoro odrastao, ali amaterski vrtlar, tezi uzgajati u svom vrtu s necim izvornim, dunje moze narasti i lako.

Od dunja pripremiti ukusna narancasta boje zele, marmelada i dzemova, i jednu ili dvije kriske dunja u pita od jabuka daje osobit okus.

Povezani postovi:
  1. sok od limuna

  

voce dunja, dunja, naranca

© Copyright narance.ertk.info
Zanimljivosti o narance, limuna, breskve, marelice i drugo voce.