Narance i voca

  

Japonica je dobro za svoje cvijece

Japonicaje to kako ljudi nazivaju chaenomeles.  U stvari, mnogi strucnjaci s nacionalnim imenom kategoricki ne slazu. Strucni, naravno, odmah doci u spor, te ce tvrditi da ga biljka je u Kini, i zapamtite  chaenomeles katayansky. No, ova vrsta je malo vjerojatno da se presele ruske zime, a time u sredisnjem dijelu to raste i ne pokusati.

Mi smo raste i japanski chaenomeles chaenomeles Mauleya. Kao i svi rodeni u otocima Japana, vole jedni druge, samo je prvi od grm obitelji Rosaceae visi (do 3 m), drugi nizi (0,71,5 m). Ive Japanski je dobra za svoje cvijece. Iako to nije samo jos lisce, pupoljci, plod. Oko chaenomeles zadovoljni ranog proljeca do kasne jeseni.

Davno prije cvjetanja na pozadini smaragdno-zelenog lisca istice spektakularno crvenkasto-ruzicaste pupoljke. A kada cvijece pucati iz narancasto-crvena, rubin, pink-losos, bijeli, iz grma jednostavno ne otkinuti pogled. U svakom cvat, 26 cvjetova, koji se razlikuje Japanski dunja iz uobicajene, s jednim cvijeca.  Prvi cvjetovi se pojavljuju na donjim granama, postupno dize sve vise i vise, i za dugo vremena ne zele spadati.

Isto vrijedi i lisca u jesen, kada su svi ostali drveca i grmlja vec odavno gola chaenomeles ponosno razmece u svojoj haljini.  A u rujnu je, kao sto bi trebao dunja, zrelih plodova se svijetlo zute, slicno  ili ponekad s ukusnim roza ostrice. Vitamin C u njima pet puta vise nego u  . Samo ovdje nema sirovine henomelis savjetovati kiselo!

Od zeljeznicke marmeladom i pirjana voca, sirupi ne, zelei, marmelade i likere.  Konacno, Japanski dunja gotovo da i nema straha od stetnika ili bolesti, ili otrovan plinom. To dovoljno je mogu rasti na gotovo bilo tlu.

Povezani postovi:
  1. ljekovitost limuna

  

japonica, dunje

© Copyright narance.ertk.info
Zanimljivosti o narance, limuna, breskve, marelice i drugo voce.