Narance i voca

  

Limuna i narance

Autor Ziborova ET  A limun, i narance - to je divno. I jesti, i rasti. U prvom slucaju - i ukusna korisno, a drugi - s uzbudenjem, zabava, estetski ugodan. A sto miris cvijeca! ... (Ne, moj mali zeleni prijatelji ne dobivsi na toj fazi. Cvijece u staklenika, mi njuskala, a ne sada).

Kao poznat citrusa razmnozava reznicama, raslojavanje, sjetvu sjemena i cjepiva. Rijec je o sjemenkama te ce razgovarati.  Ako zelite pronaci sebe limuna ili narance, sanjajuci o kuci, narasla egzoticni okus sto je prije moguce voce - bolje je izabrati jos jedan nacin razmnozavanja: drvo uzgaja iz sjemena ce se na ostvarenje tek nakon 10-15 godina (iako je bilo slucajeva da cvatu nakon 7-9). Dobro, cuvati citrusa cvijeta prvi ce donijeti.

Pitanje kako rastu limun sjeme? stajao ispred mene i kada je informacija na takve tehnike nisu bile dostupne (bilo online ili lijepa velika knjiga o naprednim vrtu ...), ali zelja - to je bio. Istina, sposobnosti brige za limuna i naranci nije na sve.

Sjecam se da sam rano djetinjstvo iskustava o jamama vykovyrivaniyu limuna i narance, susenje ih na malom pladnju ... nisam znao da je lekcija zrelo voce sjeme mora biti odmah biljka: brzo izgubio odrzivost. Iako su neki sjeme klijanje. No, bas kao sto se brzo i zakrzljao.

Zasadio jedan ili dva zelena mini-case iz jogurta, limuna ostvarila rast nekoliko centimetara, a pocela umrijeti. To je jedna od zelja nije bilo dovoljno: Zemlja nije bio - vrt, zajednicki, biljke su u mraku okvir (i druge opcije i nije - sve prozore u stanu je otisao na istom, a ne solarni, strane), pretjerano zalijevanje i odsutnost nije nesto sto kanalizaciju, ali rupe u dnu case ... U principu, prvi palacinka je uvijek pijan.

Za drugi put - deset godina - ja samo nemaju dovoljno strpljenja. Nepromjenjivi jogurt case tri tjedna je stajao na prozoru, a ja sam mislio da je beznadan pothvat. Prazni zemlja od njih (ne uzimajuci problema pronaci i odbaciti kosti) u velikom vrecu na tlo, koje lezi pod kadu.

I zaboraviti ovaj pothvat. Medutim, kad mjesec dana iz nekog razloga povukli i otvorila svoju torbu, Otkrio sam par blijedo, duge i zakrivljene neprirodno klice - proklijala je moj limun. No, zivot u mraku u plasticnu vrecicu ispod kupaonicu, oni su ubili - to morao baciti.

Ali sad sam dosao na pitanje u svim detaljima. Odlucio rasti limun iz sjemena - unatoc cinjenici da je dugo cekati za voce - jer to je kockati. Gledano kao suptilni lift klica tla u lonac, brine o njemu od samog pocetka stabla - to je impresivno.

Takoder, Osim toga, ja sam inspiriran nekom vrstom kuce romantike: to je limun, u slucaju pliva. A na prozor - potomak svojim zelenim u loncu!  Iako sam pretjerujem: proklijala limun za dugo vremena, njihov roditelj ne zivi kako bi vidjeli klice. K Nazalost, nisam snimiti tocan datum - kada je postavljen, kada je otisao ... (kasnije narance, bio sam Tocno: ljepljiva traka zaglavi u lonac lisce s datumima).

U casu s rupama je stavljen odvodnja manjih kamenja, podloga za limun sam napravio 50/50 iz zemlje i tla za Saintpaulia s problemom (to je bio vrlo visok sadrzaj pijeska). Ja zasadih sjeme pet do dubine izmedu 2 i 3 cm, ako je zasadio sjeme dublje od 3 cm, moze istrunuti, manje od 2 - da ce umrijeti od isusivanja.  Sadnja limuna odrzava u posljednjem tjednu srpnja. Vrijeme je bilo dosta toplo, cak vruce.

Naravno, casa s zasadio sjeme stoji na balkonu (satinirano). U plasticnih casa transparentan torbu sam stavio na prozor, gdje je sunceva svjetlost. Zemljiste zali, paket vezan - mini parnichok. Navecer sam ga pokrenuo, tako da tlo moze disati.  Deveti desetinu prvi puca pojaviti u kolovozu.

Sam strasno uzrujan da nisam gledao za prvih dana svoga zivota: ja lijevo za jedanaesti tjedan dana u drugom gradu s prijateljima (da, samo strast za prikupljanje zeljeznicki ulaznice je pomogao postaviti datum mog klijanja Limun:)). Medutim, kada sam stigao kuci, bio sam zadivljen: limun je vec imao dvije ili tri male, ali procvjetao list, rastu na pomaman tempom! Ukupno germinated sjeme tri od pet.

Iako Ocekivao sam: dva su vrlo tanke i bolesno, a ja sam ih zasadio nasumce.  Prije pocetka hladnog vremena, oni rastu na balkon, i to samo u najvise suncanih dana, sam ih cistiti s bocnim sjedalima. Nakon zaboravljena - i limun opeklina, dva od tri klica uvenuo i blijedo.

Ali u sjeni brzo oporavila, i ostavio samo jedva primjetan svijetla tocka na list. Ja sprayed limun u vecernjim satima, premda potice da to ucinite dva puta dnevno. Kada je klica svakog do 4 list, ja ih transplanted u vece posude tako da uklonite korijene iz ostataka kamena (recimo, ako ne, korijenje moze poceti poceti truljenje opasno).

Usput, je potrebno kako bi limun mineralnih gnojiva od ozujka do rujna, jednom tjedno. No, nisam oplodeno - misli da je premlad su, do rujna bio na nos. Sada moj limun 6 - 8 listova, oni su savrseno rasti i mene oduseviti.  I ja sam zasadio prekasno narance - 9. rujna. Takoder je odrzao keramicke lonac sa 3 sjemena paket u sunce koje je pokazalo manje i manje.

To je postao hladniji. Cinilo mi se da germinated oni dolgovato - prvi (i do sada posljednja) dva klica kosti pojavila 3. listopada. Vjerojatno oni odavno evoluirali iz cinjenice da je tlo previse hladno, iako je bilo narance vec na kuhinjski prozor, a ne na balkonu.

Druga dva sjemena germinated i ne, vjerojatno ne klijati. Proizlazi narancasta Jaka i lijepa: samo par centimetara visok, a svaka je bogat u 3 list! Zalijevanje nije tako cesta kao u ljeti: svakih 2-3 dana. Iako kuca i toplo na prozor tlo hladi zrak izvana. U zimi sam plan staviti posude u okvir ispunjen piljevinom i novina, tako da tlo ne prehladiti.

U proljece moje citrusa ce povecati cak i brze, a onda prica se nastavlja:)

  

naranca, limun

© Copyright narance.ertk.info
Zanimljivosti o narance, limuna, breskve, marelice i drugo voce.