Narance i voca

  

Limunska kiselina u prirodi

Priroda ove supstance su cesto, uglavnom u nezrele agrumi, ananas, kruske, smokve, brusnice, brusnice, i drugima, i limuna narance bili su glavni izvor prirodnih (biljnih) limunska kiseline, koja je proizvedena uglavnom u Italiji, gdje je u sredini XIX stoljeca. pocela s radom prva tvornica za proizvodnju kristalnog limunske kiseline. Zatim, slicno biljke zapoceo s radom u Kaliforniji (SAD), Havaja i zapadne Indije.

Da biste dobili limunske kiseline mikrobne sinteze u laboratoriju micromycetes (Aspergillus clavatus, Penicillium luteum, P. citricum, Mucor piriformis, Ustina vulgaris, itd.), ali za najprikladnije industrijskih biosinteza je Aspergillus niger. Nakon toga, on je bio iz proizvodnje sojeva selektsionirovano postaviti za biosintezu Limunska kiselina saharoze.

Mnogi organske tvari fermentirane gljivicne i moze se pretvoriti u Limunska kiselina, ali maksimalni prinos dobiva kada biosinteza saharoze ili fruktoze. Nedavno je uspjesno zavrsena pokusa na biosintezu limun kiselina kvasac (Candida lipolytica, itd.) parafina i nize alkohola (etanola) u visok prinos (80-140%).  Limunska kiselina obujma proizvodnje je jedan od glavnih proizvoda mikrobne sinteze.

Njegova uobicajen problem u razlicitim zemljama cini 400 tisuca tona godisnje (prema Smirnov, 1983). Limunska kiselina se proizvodi uglavnom od melase. Biljke male i srednje snage za proizvodnju limunske kiseline po povrsini uzgoj. Duboko metoda je ekonomicno kad elektrane je vise od 2500 tona godisnje limunske kiseline. Limun kiseline nasiroko koristi u kuhanju i prehrambenoj industriji za izradu bezalkoholna pica, zelei, vafli, paste, itd.

Limunska kiselina je ukljucena u formuliranju neke vrste kobasica i sira, ona se koristi u proizvodnji vina , za rafiniranje biljnih ulja za proizvodnju kondenzirano mlijeko. S limunska kiselina, ocuvan prirodni okus i miris tijekom duljeg skladistenja smrznutog mesa i ribe.  Uz umjereno koristenje limunska kiselina potice aktivnost gusterace, potice apetit, potice probavu.

Natrijev citrat stimulira churning i mehanicku stabilnost pjene, pa kuhari ce cijeniti limunska kiselina, takoder se koristi za proizvodnju sampona i deterdzenata. Potonji je od velikog ekoloskog znacaja, kao sto je limunska kiselina i njezine soli su lako podvrgnuti mikrobioloske razgradnje otpadnih voda u.  Se primjenjuju i po-proizvodi fermentacije: micelija i kulture tekucine. Micelija je susen i koristen kao sirovina ili dodati gnojiva.

Nedavno je sugerirao da koristenje micelija kao izvor Hitin, koji sluzi kao biosorbents. Chitosan - glukan kompleks stekli micelija ima bolju chelating svojstva od kitozan zivotinja. U kulturi tekucine otkrivena hidroliticki enzimi pektinaze, proteaze, a tselyulaza-glukozidaze.

Limunska kiselina u prirodiLimunska kiselina u prirodi
Povezani postovi:
  1. loquat

  

naranca, limun kiseline, limun

© Copyright narance.ertk.info
Zanimljivosti o narance, limuna, breskve, marelice i drugo voce.