Narance i voca

  

Marelice

Vocemarelica (Prunus armeniaca, ili Armeniaca vulgaris) - Juzna vocka obitelji Rosaceae, sto daje socan voce s velikim kamenom. U plodovi marelice sadrzi 27% secera, 3,8% jabucne kiseline, limun i vinske kiseline, pektin, skrob, tanina, mineralnih soli i vitamina.  Voce su nasiroko koristi u kuhanju, slastice posao, konzerviranje industriji. Koristi meso (ljuska) i jezgre (sjeme) marelica voce.

Povijest marelica podrijetlom iz sjeveroistocne Kine, a ne iz Armenije, koji se mogu rijesiti njegov latinski naziv. Kasnije je dosao u Armeniji preko sredisnje Azije, a zatim odveden iz Armenije, Aleksandra Velikog i sirenjem u helenistickog razdoblja u cijeloj juznoj Europi, Mediterana, Bliskog i Srednjeg istoka.  To je dovelo do razlicitih sorte marelica.

Dakle, u razlicitim dijelovima svijeta marelica je svjezi, suseni, osuseni i razne shopping i kulinarski imena:  oprziti (veliki zrelo voce u malo malo susene drzave, bez kosti);  Kaisa marelica (voce zavyalennye, bez kostica, prepolovljen);  suhe marelice (suseno voce bez sjemenki, izrezati na polovice i cetvrtine);  zherdela (mali slatki marelice), itd.  Kroz koristenje vrlo visok sadrzaj pektini,  marelice se koristi kako bi se najvrednije marmelada marmelade i drugo voce i bobice, koji nema svoj pektin, razne marmelade (ponekad zajedno sa kernel), za proizvodnju sokova, ekstrakti, sirupa.

Kosti marelice se koristi u proizvodnji prirodnih, zrna (sjemenke) - kao zamjena za bademe u marmelada-orah smjesu, na primjer, Badam-nuhat (vidi  ) Orijentalna slastice i Halva,  . Marelice suseno i svjeze obliku koristi se kao sastavni i zacina (u obliku  ) U pripremi slatko-kiselog jela od mesa istocne kuhinje (kao pilav, igra - fazani) i samo-przenja u ulju, kao i za proizvodnju nacionalnih pica stol - vidi

, . Folklor i knjizevnosti u Europi, marelicama prije smatrani i oni upomindalis kao takva u Shakespearea "San Ivanjske noci" i tragediju Ivana Webster je "vojvotkinja od Malfa 'marelica su koristeni za pokretanje rada kontrakcije. U engleskom jeziku folklor, vjeruje se da marelice snova do uspjeha, a Kinezi vjeruju plod simbol kukavicluka.  Vidi takoder:

  

marelica, marelica sorti, plodovi marelice, limuna

© Copyright narance.ertk.info
Zanimljivosti o narance, limuna, breskve, marelice i drugo voce.