Narance i voca

  

Lemongrass Schizandra voce breskve breskve maslac dunja dunje japonica kajsije limun limuna limunska kiselina loquat marelica marelice musmula naranca narancasta narancasta dijeta narance narance narance ulje sok od limuna sok od narance sorte marelica ulje kostica marelice voce dunja

Marelica suhe marelice ili

Marelica, ili marelica

marelica, ili marelica - uzgajaju uglavnom u juznim dijelovima, obicno sazrijeva u lipnju - srpnju. Tijekom zrenja i berbe 20-25 dana. Na sobnoj temperaturi, marelice pohranjuju se na 3-5 dana, a u hladnjak (na oko O ° C - do 2-3 tjedna). Voce, dizajniran za spremanje, sakupljanje 3-5 dan prije pune zrelosti. U najpopularnije vrste voca tezine - od 15 g do '60 kostica marelice moze se koristiti umjesto slatkog badema.

Bjelogoricno drvo - marelica marelica - bjelogoricno drvo iz obitelji Rosaceae u visini od 3 do 17m. Crohnova nepravilnog oblika. Sivo-smede deblo s puknut kora u starijih stabala. Grane goli, listovi veliki, alternativni, elipticke, marza napiljene.

Peteljcicama su tamno-crvena, duga, fluted. Blooms rano proljece. Cvijece pojedinacni, bijele ili ruzicaste, s crvenim sepals, cvatu prije lisca. Plod je zaobljena, zute ili narancaste, crvenkaste ponekad, s uzduznim utorom.

Sjemena (jame) su ravne, svijetlo smede, gorko ili slatko. Sazrijevaju u lipnju - srpnju. Propagira iz sjemena i mladica.

Zivoti 40-50, ponekad i do 100 godina. Daje plodove prinos 100-150 kg / ha, barem - u 300-700 kg po stablu. Zimostoek, cini spustanje temperature do -20 C. U zemljama ZND-a u divljini obliku nalazi se na Dalekom istoku i sjeveru Kavkaza.

Marelica distribuira u Srednje Azije i Dagestan. Ona raste u dolinama rijeka, scrublands, stjenovite i sljuncane staze, pojedinacno ili u skupinama. Njegujte ga u CIS zemljama, Americi, Australiji, Madarskoj, Iranu, u suptropskim i umjerenim klimama.  Drvo je pogodan za stolariju, kao i za poliranje. Kore od korijena se koriste za bojanje svile, marelica. Guma, sluzeci iz pukotine gace, su za pripremu emulzije.

Masna ulja je ukljucena u farmakopeju, 10. izdanje i je osnova za tekuci mast. Od sjemena perezhzhennyh napraviti crna boja. Ulje-torta u malom iznosu dati stoku. Marelica stabla pojacati padinama i obluci.  Kora sadrzi tanin, drvo - flavonoidi.

Ostavlja pronadeni su ugljikohidrati, vitamin C, flavonoidi i phenolcarbonate kiselina, cvijece - karotena. Voce sadrzi ugljikohidrate (saharozu, itd.), guma, organske kiseline (jabucna i limunska kiselina), karotenoidi, vitamini B1 i C, folne kiseline, tanini, katehini, flavonoidi, mnogi elementi u tragovima, vecina od kojih je kalij. Sjeme su pronadene dusik koji sadrze spojeve (amigdalin, hydrocyanic kiselina), etericna ulja i masne.

U zadnjem dijelu sadrzi oleinske, linolne, arahinovaya i druge kiseline.  Marelice sadrze (u prosjeku): 7-20% (u neke vrste i do 22%), secer, 2-10 mg% od karotena (provitamin A), organske kiseline, pektin, i aromaticnog tvari, mineralnih soli (kalij, kalcij, fosfor).  Kemijski sastav plodova zasluzuje posebnu pozornost. Prvi marelica - dobavljac kalija, koji je u 100 g svjezeg voca vise od 300 mg.

Ona sadrzi 19 mg magnezija soli, 26 mg fosfora, 2 mg zeljeza, 28 mg kalcija, 30 mg natrija, 1% pektina, a limun, vinske i jabucne kiseline. U suhe marelice (suhe marelice, kostice) sadrzaj hranjivih tvari povecava se mnogo puta. Dakle, kolicinu kalija povecava na 1717 mg na 100 g (suha tezina) i magnezija - do 105, fosfora - do 146, zeljezo-12, natrij 171 mg, a jod sadrzaj od 75 mg.

Marelice sadrze (po 100 g suhe tezine) od provitamin - 3,5 mg-karotena, vitamina B1, B2, PP, C 4 mg. Kolicina proteina u njemu doseze 5,2%, ugljikohidrati - 66, organske kiseline - 1,5 i njezna vlakna - 3,2%. Voda u suhim kajsijama je puno manje (20% umjesto 86 u svjezem vocu) i kalorija sadrzaja povecava 46 do 272 kcal na 100 grama. Nista manje vrijednih, i marelica kernel, koji sadrze 30 do 45%, fino ulja i 25-30% proteina.  Marelice su bogate mikronutrijenata.

Dakle, u 100 g plodova razlicitih sorti sadrzavati do 0,17 mg bakra, mangana, 0,2, 0,03 nikla, titana, 0,2, 0,02 vanadij, molibden, 0,007, 0,5 stroncij, bor, , 05, 3,5 mg aluminija.  U hrana marelice se koristi za tisucljeca. Oni imaju visoku kvalitetu prehrane, brz ugasiti glad, obogacen vitaminima i elementima u tragovima, imaju terapijski ucinak u broju bolesti koje cine osobu upozoriti, jaka i zdrava.

Prisutnost velike kolicine zeljeza odreduje ljekovita vrijednost marelica s anemijom, bolesti kardiovaskularnog sustava, a drugi koji je pratio razvoj kalija nedostatak. Vjeruje se da je 100 grama marelica na krvi imaju isti ucinak kao i 40 mg zeljeza i 250 g svjeze jetre. Voce se koristi za poboljsanje probave i ukapljivanje sputum sa suhi kasalj, kao blagi laksativ i sredstvo protiv groznice zhazhdoutolyayuschee, kao i dugotrajno koristenje diuretika.

Osobito su potrebni za djecu, kao i stimulirati rast i poboljsati zdravlje.  Od sjemena proizvedene "marelice mlijeko." Koristite ga kao antitussive u hripavca, bronhitisa, stucanje, upala dusnika, zdrijela i bubrega.  U lijecenju bolesti srca putamen pivo kao caj.

U svom sirovom obliku, oni su anthelmintic.  Do imenovanja marelice su podijeljeni u jelo, konzerviranje i suhofruktovye (za susenje) sorti.  Tablica sorte - "crveno-scheky", "ananas", "Ahror", "Crveni partizanske", "shalah" itd. - uglavnom koriste u svjezem obliku, kao i za izradu umaka i zamrzavanje.

Tin razreda - "Alexander ranih", "ananas", "rumen", "Crveni partizanske", "madarski", "shalah", "shindohlan" itd. - koriste se za obradu vocni napici, sok (s pulpe ) i dzem.  Suhofruktovye razreda - "ambal", "Ahror", "Arzomi", "geogdzhanabad", "Cadoux Hur-Mai", itd. suhe marelice - suhe marelice (cijeli plodovi sa sjemenkama), marelice (prepolovio kostice) i Kaisa (cijeli voce s utisnutim jamama) koji sadrzi 50% secera - vrijedan prehrambeni proizvod.

Siroka polukulturnye obliku marelica, zove zherdelyami. Iz razlicitih kultivara su manje voca, nizak sadrzaj secera i tvrtka meso. Cijenjena zbog svoje visoke otpornosti na mraz, dobar godisnji prinosi.

Zherdeli prvenstveno koristi za kuhanje, pirjano voce, dzemovi i susenje.  Marelice se mogu osusiti i bere za buducu uporabu, oni su dobro ocuvani u kuci. Nacini za koristenje u prehrani marelice su vrlo raznolike.

Od voca pulpe moze se kuhati compotes, dzemovi, zelei, slatkisa, marmelada, pire krumpir, popunjavanje, sokovi i sirupi, zele i dzem, caj i jos mnogo toga

Povezani postovi:
  1. limun koristan

  

voce marelica, marelica, marelica, limun

© Copyright narance.ertk.info
Zanimljivosti o narance, limuna, breskve, marelice i drugo voce.