Narance i voca

  

Marelica ARMENIASA Ssor

Marelica - ARMENIASA Ssor. (Obitelj Rosaceae)  Sadrzi 8 vrsta raste u istocnoj, srednjoj, Bliskom Istoku i Maloj Aziji, na Kavkazu.  Ovaj mali stablo 5-12 m visok ili veliki grm sa sirokim liscem i dubokim korijenski sustav.

Listovi su jednostavni, do 12 cm, ovalni, usiljeni, s dugim peteljcicama. Cvijece redovito, velika, bijela i roza, s ugodan miris. Voce zute ili narancaste, mesnate kostunice ili prosusen uglavnom barsunastom.  Svijetle zahtijevaju, nezahtjevne u zemljisnim uvjetima, rastu najbolji na dubokim, dobro gazirane tla sadrze vapno. Susa i otpornost na vjetar, izbjegavajte vodu stagnacije i saliniteta, rastu vrlo brzo.

Dosta zimsko-izdrzljiv, moze izdrzati temperature do -25 kapi. ° C, mraz, zamrzavanje nesto ispod ove granice, bubrega i puca od prosle godine. Siriti iz sjemena ostati izvediv do godinu dana, i cijepljenja. Sjeme se sije u jesen ili u proljece, nakon tri mjeseca stratifikacije.

U registar marelice formirao, naravno, ni u jednoj godine zivota one su pogodne za sadnju. Raste: tri i cetiri godine sadnica - gusto lisnatom, dobro oblikovan stabala koji dolaze u ostvarenje. Iznimno lijepo u cvatu, kada puca (prije leafing) u cijelosti pokrivena s velikim ruzicastim cvijecem. Svecan ruho u svijetle jesen lisce, a u vrijeme plodnih. Moze se koristiti za uredenje vrtova, parkova, u jednokrevetnim i grupe plantings.

Marelica Manchu - A. mandshurica (Maxim.) Skvortz. )  Raste u skupinama ili pojedinacno na suhom strmim juznim padinama, u hrastovim sumama Primorye teritorija, u sjevernom dijelu Koreje i sjeveroistoku Kine. Bjelogoricno drvo 10-15 m, sa debla promjera 45 cm, sa sirenjem kruna cipke. Kora na kovcege u tamno sive boje, duboke pukotine, nalik kore od barsuna. Mladi izbojci su zeleni ili crvenkasto-smede, sjajna.

Listovi su 5-12 cm dugi, ovalni za koplje-jajoliki do siroko ili izbojaka rasta je znatno veci od onih na plodnim, goli, dlinnozaostrennye, marza grubo dvoyakopilchatye. U proljece, oni su svjetlo zelene u ljeto - zelena, svijetlo zelena ispod, u jesen - cinnabar-crveni, ostaju na granama do duboko smrzavanje. Cvjetovi su veliki, ruzicaste ili svijetlo roza, pojedinacni ili u skupinama na kratkim peteljkama.

Trajanje cvatnje 10-11 dana. Voce do 2,5 cm, narancasto-zuta, dlakavi, lijepo kontrast s tamnim liscem. Marelica zivote vise od 100 godina. Zimostoek.

Ljubav svjetla, da bi se uspjesno u svakom tlu. Savrseno odgovaraju Liming. Vjetar, dim i gazoustoychiv. Pruza obilje rast. Podnosi obrezivanje.

Je ubrzano raste. Iznimno dekorativne. Utjecaj vremena cvatnje i plodonosenja, u jednokrevetnim i melkogruppovyh Biljke u kombinaciji s breze, hrasta, crnogoricom. Duboko korijenje marelica ga cini pogodnim za fiksiranje padinama, rijeka i navodnjavanje sustava.

Marelica - A vulgaris Lam.  Domovinskog ove vrste planina sredisnje Azije i Kine. Mali drvo ili veliki grm sa shirokookrugloy krunu. Vrlo svecan mu crvenkasto-smede ili smede-maslina, sjajna, goli stabljike, cesto na mjestima (ali ne u potpunosti) pokrivena sivkasto film, bubrega za 2-3 serije. Ostavlja 4-9 cm duge jajoliki ili siroko jajoliki, cordate, duguljast, istaknuo vrha, napiljene na margini.

Vrlo dekorativne u vrijeme cvatnje, ukrasena brojnim velikim bijelim ili blijedo ruzicastim cvjetovima s tamno crvene sepals zavinuti. Blossoms na leafing kroz 7-9 dana. Nista manje dekorativne, a on je u vrijeme plodnih, ukrasene barsunasto dlakavi, cesto s rumenilo, slatki, zaobljen voce s uzduznim utorom do 3 cm u promjeru.  Najbolji tlo za svoje usjeve su ilovaca, pjescane ilovaca, svjeze, ne previse siromasni pijeska. Nije dovoljno mraz u sredisnjoj Rusiji.

Izgleda dobro u jednom usjeva ili malim grupama labav, sa dvoristu uredenje okolisa, prometnica i rubove kucista, u zivicama.  Tijekom stoljetne kulture, veliki broj sorti i nekoliko ukrasnih oblika: placuci (f. pendula) - sa spustenim granama, isaran (F. Variegata) - sa sarolik liscem.  Sibirski marelica - A. sibirica (L.) Lam.  To se dogada na suvih, medu sikarama i rododendrona i stabala jabuka antraksa, u Primorsky teritoriju.

Istocna Sibira, Sjeverne Kine i Mongolije. Mandzurijski marelica iz razlicitih manjih (u visini ne prelazi 5 m), manje, vise zaobljena lisca, s izvuceni-siljak. Cvjetovi su manji i bijela s crvenkastim primjesa, teskih, gotovo sjede, ukrasite stabla u 7-10 dana. Voce takoder su manji, sa suhim, napukao kada sazriju narance pericarp, nejestive, ali to je jako dekorativna i svecane uredenje u vrijeme plodnih cijela biljka.

Sve faze razvoja sezonskih odrzati ranije nego u marelica Manchu.  Vrijedni za svoje visoke zimske srcanost i nepretenciozan. Na toj osnovi je neusporediv medu drugim vrstama.

Vrlo ucinkovit tijekom vegetacije: prije leafing - sareni obiluje cvatnje u ljeto - prekrasan mozaik list, u jesen - svijetle voce, a kasnije - crveno-ljubicasta boja lisca.

Povezani postovi:
  1. narancasta

  

marelica, marelica

© Copyright narance.ertk.info
Zanimljivosti o narance, limuna, breskve, marelice i drugo voce.