Narance i voca

  

Marelica likera popularan

Marelica - kostunice, pripada obitelji Rosaceae, Rosaceae. Listovi su okrugli ili jajoliki, stanjiti, marza sitnozupcast. Cvjetovi su bijele ili roza. Voce - socno odnokostyanki, u kratkim crtama zaobljena, elipticne ili obrnuto jajolike. Stone je debelih stijenki, glatka. Marelica stabla je rodno mjesto sjeveroistoku Kine, uzgaja se u mnogim toplim umjerenoj klimi. 90% svih americkih marelica usjeva dobivenih u Kaliforniji.

Ovisno o razlicitim, boja marelice mogu biti blijedo zute do narancaste socan. Marelice su pokvarljiva proizvod, tako da za provedbu u udaljenim regijama poremecen ranije dozrijevanje, gotovo zelena. Marelica zrna se koriste u konditorskoj svrhe od njih dobiti loj marelica ulje, dodati raznih pica.

Naslov marelice u razlicitim jezicima i razlicitim zemljama se izgovara drugacije. Latinski naziv marelica - Armeniaca vulgaris. U spanjolskom - albaricoque, na francuskom - abricot, na engleskom jeziku - marelica, u Nizozemski - abrikoos, Amerikanci cesto nazivaju jednostavno marelice djecje krevete.

Na ruskom, marelica ima nekoliko imena: zherdela - mala slatka marelica, sapnula - malo veci lagano suho voce bez sjemenki, suhe marelice - cijeli suho voce s kamenom, Kaisa - fumigiranog sa sumpor dioksida i nesto susenog voca, bez sjemenki, suhe marelice - susene polovice voce fumigiranog sa sumpor dioksida i susi na suncu nekoliko dana.  Marelice su bogate beta-karotena, zeljeza, kalcija, vlakna, kao i bioflavonoida ili vitamin P.

U nekim kulturama, primjerice, Kina, Francuska, Italija i marelica jelo ili pice iz njega se smatra afrodizijacima.  Medu popularnim marelica alkohol i rakije poznati francuski Abrikontin (Abricontin), a priori (APRI) tvrtka Marie Brizard, Madarski Kekskemet (Keckskemet), austrijski Palinka Barack (Barak Palinka) i nekoliko drugih, ukljucujuci i Finska.

Jedna od najpoznatijih u cijelom svijetu marelica liker Amaretto je talijanski di Saronno (Amaretto di Saronno), proizveden od strane "Ilva Saronno S.r.A.." Uz alkohol, cak i cijelu pricu se odnosi, prema kojima se pripisuju svojstva ovog pice privorotnye. Kazu da je pripremio udovica pojac, stanovnik grada Sharon, koji je osvojio srce talentirani umjetnik, ucenik Leonarda da Vincija, Bernardino Luini.

Izvrsni beckih slastica, vrijeme testiran i najzahtjevnijim gurmane oduvijek bio poznat po sirok izbor jela od povrca i voca, ukljucujuci i marelice. To valjusak Marilenknodel, koji se pune sa cijele marelice, "punjena" pak komada secer, marelice, "Colbert", marelica sufle, i mnoge druge izvrsne deserte. Francuski slasticari nudi korporativne marelica Mousse, koji se sastoji od izlizane sa secerom u prahu voce limun sok, zumanjka i secer, a kineski kuhari - marelica zele, sto se preporucuje za veceru za dvoje ...

  

ulje kostica marelice, kajsije, sok od limuna, limun

© Copyright narance.ertk.info
Zanimljivosti o narance, limuna, breskve, marelice i drugo voce.