Narance i voca

  

Marelica ljekovita svojstva

Marelica ljekovitim svojstvima           Marelica (Armeniaca), vrsta vocaka i grmlja u Rosaceae obitelji, potfamilija sljiva. Cvijece su jedan u bubregu, bijeli ili roza, cvatu prije lisca.

Voce - mesnate drupes ili prosusen, obicno dlakavi u jami zrelo voce gotovo glatka. Voce sadrzi 4 do 20% secera, jabucne, limunske kiseline i drugih, 0,38-1,27% pektina, 10 mg% karoten u sjeme 29-58% masti.           Voce se jede svjeze, oni su ukusna, vrlo hranjiv i okus.

Marelice su korisni u tijelu s manjkom vitamina, posebno A, C i grupe B. Kako bi se zadovoljile dnevne potrebe ljudi u askorbinska kiselina je dovoljno 3 / 4 salice soka od marelice.   .Marelica ljekovita svojstva je utvrdio da 100 grama marelica utjecu na krvi, kao i 40 mg zeljeza i 250 g svjeze jetre. To odreduje terapeutska vrijednost voca za osobe koje pate od anemije. Plodovi se posuditi i na susenje. Posebno popularna suhe marelice, koji su nasiroko koristi u prehrani.

Marelice (rijec Turski podrijetla) Voce, Sunca susene kao polovice, bez kostice. Pravilno kuhani suhe marelice sadrze 50 do 60% secera, s udjelom vlage ne vise od 22%. Gotovo ista ljekovita svojstva i marelice - suseno voce sa sjemenkama cijeli marelica

suhe marelice i marelica sok koristan za trudnice i pacijente s kardiovaskularnim bolestima.         Suhe marelice su visoke kalorijske, jer sadrzi puno ugljikohidrata, bogat kalijem, takoder sadrzi kalcij, magnezij, fosfor, zeljezo, vitamine, organske kiseline i druge hranjive tvari. Marelice su hranjivim tvarima, jacanje lijek za 100-150 grama dnevno preporucuje osobama oslabljenog i oporavlja od bolesti, kronicne bolesti (npr. tuberkuloza), trudna i djece.

To je vrlo koristan za kardiovaskularni i kronicne bolesti bubrega, kada vam je potrebna hrana koja sadrzi ogranicene kolicine natrija, a visoka - kalij (npr. edem, hipertenzija, srcane aritmije, infarkt miokarda, itd.), i kao blagi laksativ agenta.   Pakistanski znanstvenici vjeruju da dugovjecnost Hunza plemena clanova koji zive u indijskom Himalaji (ceste dobi od 110-120 godina), potice tradicionalne marelice plod u izobilju hrane.

Plemena smatra ih "plod zdravlja." U kineskoj medicini sjeme u malu kolicinu koristi se kao sedativ alat kasalj.         Vrlo povoljna, a suhe marelice marelice u anemijom zbog manjka zeljeza, Hypo i avitaminosis. Imajte na umu, medutim, da u bolesti jetre i hipotireoza, nisu imenovani kao pro-vitamin A u marelice u velikom broju, za ove bolesti se ne apsorbira. U tom smislu, takvih bolesnika provodi cista vitamina A.

Postoji osam vrsta marelice stabala. Medu njima, marelica najvrednije. Ona se uzgaja u srednjoj Aziji, Kavkazu, Krimu, na jugu Ukrajine. U divljini marelice se nalazi u sredisnjoj Aziji, Dagestan, sjeveroistocnoj Kini (gdje uzgaja vise od 2000 godina prije Krista). U Himalaja, marelica rasti cak i na nadmorskoj visini od 4000 m nadmorske visine.           Od marelica sjemena daju ulje (amigdalin je izbrisan).

Voce se konzumira kao svjeze ili u suhim.Marelica ljekovita svojstva Od njih pripremiti dzemovi, sokovi, vocne napitke.         Ogranicenja trebaju jesti marelice dijabeticara.

Da dzem prikladna samo dobro boje, malo nezrele plodove sa sjemenkama ili bez, s kozom ili bez nje. Jam - 1kg marelica, 1,2 kg secera, 2 salice vode, 3 g limun kiselina.   Manji marelice s jamama pin, 1-2 minute problanshirovat (skuhati) u kipucoj, a zatim hladnom u hladnu vodu, izvaditi, dati vode za drenazu. Prelijte vruce secera sirup (1 kg secera 2 salice vode) i ostaviti za 4-6 sata. Zatim pustite da zavri, kuhajte 5-6 minuta na laganoj vatri i ostavite stajati 7-8 sata.

Dakle, ponoviti 2-3 puta. Prije posljednjeg pour kipuce 200 g secera i kuhati dok ne omeksa. Na kraju kuhanja, dodati Limunska kiselina. Spremni da se ohladi marmelada, stajati 6-8 sati, prosirio se u bankama, iskljuciti i staviti u pohranu.

Procitajte nase savjete za tretiraju s bobicama i vocem, i sretno!

  

marelica, marelica voce, limunska kiselina, trudnice, marelica

© Copyright narance.ertk.info
Zanimljivosti o narance, limuna, breskve, marelice i drugo voce.