Narance i voca

  

Lemongrass Schizandra voce breskve breskve maslac dunja dunje japonica kajsije limun limuna limunska kiselina loquat marelica marelice musmula naranca narancasta narancasta dijeta narance narance narance ulje sok od limuna sok od narance sorte marelica ulje kostica marelice voce dunja

Marelice

Njegov latinski naziv bio na "Armenija", koji je prethodno pogresno smatra rodnim mjestom marelice. Drevne Sogdiana (Srednje Azije), gdje marelica je siroko uzgaja, on je bio dirnut Arapi u mediteranskim zemljama. Arapi su ga zvali 'attaikuk', Spanjolci ona obnovljena u 'albaricoque ", francuski na svoj nacin da ga preimenovati u' abricot", dakle bilo je njemacki "Abrikosse 'i ruski' marelice."  sadrzi osam vrsta raste u istocnoj, srednjoj, Bliskom Istoku i Maloj Aziji, na Kavkazu.

Ovo je mali stablo 5-12 m visok ili veliki grm sa sirokim liscem i dubokim korijenski sustav. Lisce jednostavna, do 12 cm, ovalni, usiljeni, s dugim peteljcicama. Cvijece redovito, velika, bijela i roza, s ugodan miris. Voce zute ili narancaste, mesnate kostunice ili prosusen uglavnom barsunastom.

U 1654, u blizini Moskve, u Izmailovo Royal Garden, posadeno je u 19 "prekomorskim" stabala:. Ukljucujuci 4 stabla "breskve sudoper, "i dva drvena" Apple marelica " Nakon nekoliko desetljeca marelice mogu naci u vrtovima mnogih boyars su rasli i samostanima, i pocetkom XVIII stoljeca vec je bilo posijano u zemlju u podrucjima juzne Rusije. Sada mali marelica vocnjacima i pojedinacna stabla se mogu naci u Orel, Tula, Kaluga, Ryazan regija i Moskvi.

Odabir raditi na stvaranju hardier oblika marelica u sredisnjoj Rusiji je pocela IV Michurin krajem XIX stoljeca. U dvadesetom stoljecu i dalje uzgajivaca Ulyanischev M., A. Benjamina u Voronjez regiji, i AK Skvortsov u Moskvi regiji. Promjenom nekoliko generacija stabala profesoru AK Skvortsov uspio podici marelica oblika posebno otporan na klimatske sredisnje Rusije.

Evo njihovih imena: Berg, Aljosa, Varangian, Aquarius, Delight, Francuskoj Gvajani, grofica, zuta, Zeus LEL, monaski, uragan, Imperial, Edelweiss. Plodovi, koji dospijevaju na ovim stablima nisu velike, tezine 15-20 grama, a ne kao slatka kao na jugu. No, dzem, compotes, zelei i oni cine odlicne kvalitete. Da biste spremili zbirke malih marelica vocnjaka sada se sadi u samostanima u Moskvi, Moskva i Kaluga regija.

Moskva marelice prilicno izdrzljiv i moze izdrzati temperaturu i do postupnog smanjenja u 30C. No Frost - samo jedan od mnogih cimbenika koji odreduju zimski srcanost. Pod zimskim uvjetima razumjeti cijeli niz poznatih i nepredvidive vremenske uvjete koji utjecu na biljke tijekom zime. Marelica stabala, osobito, njihovih cvjetnih pupova su vrlo osjetljivi na nagle promjene temperature. Thaw izazivaju u njima pocetku kemijskih, biokemijskim i strukturne promjene.

Ako nakon odmrzavanja, ostar pad temperature, cvjetnih pupova tesko ozlijeden ili cak umrijeti. Oni uzrokuju stete i zadrzavanje dugogodisnji niskim temperaturama ispod nule. Gubitak cvjetnih pupova u proljece cvatu tijekom, cesto u juznim krajevima, u Moskvi regiji gotovo ne promatra, za dvadeset godina, takvih slucajeva zabiljezeno samo u odabranim podrucjima s nepovoljnim klimatskim uvjetima.

Osim poznatih marelica (Armeniaca vulgaris) u sredisnjoj Rusiji se uzgajaju marelica Manchu (Armeniaca mandschurica) i sibirski marelica (Armeniaca sibirica). Posljednje dvije vrste mnogo zima-izdrzljiv, i uspjesno rasti u Sibiru i na Dalekom istocne regije nase zemlje.

Naravno, i obicno plodove marelice, smjesten covjek iz Italije do Armenije (u ciju je cast vrsta stablo dobiva njegov latinski naziv) i od Europe do Australije, usporeduje uspjeh u velicini i okusu plod "manchzhurtsa" i " Sibirski. " Ali samo da im rastu u teskim klimatskim je iznimno tesko.Marelica vrtlar Takoder je vrijedno razmisljati o gljivicne bolesti i kukaca stetnika, isporuku puno problema u juznom marelice vocnjaka.

U tom smislu, njegove kolege su takoder otporni. U svjeze voce i Manchu posebno sibirskom marelica malo vjerojatno da ce isporuciti mnogo zabave nemaju slatki, a travnatim okusom. No, u revidirani obliku (suhe, cuva, marmelade, compotes) oni nece dati plod marelice kulture. U smislu berbe je pozeljno da koristite marelica Manchu, ciji plodovi su vece, vise socan, i stabla sama je impresivnih dimenzija.

Ovaj tip s pravom moze smatrati ukrasne plodove.  Zima srcanost je niska. U zimskom periodu  u sredisnjoj Rusiji, stabla su cesto matirano biljke grane, cvjetnih pupova i voca formacije.

Od jakih potresanja ostecene drvo i srz, drvo umire u potpunosti ili djelomicno umre. Mladi 3 - 4-year-old stabala u pojedinim godinama postoji kruzni umire drvo u korijenu ovratnik. U kasnu zimu i rano proljece, zbog ostre razlike dnevna i nocna temperatura se cesto javljaju opekline sanduka i baza kostanog grane. Na juznoj strani kore pukotina i ljusti, s jakim ljubavlju iza, izlazu drva.

Marelica se uzgaja na svim vrstama tla. Bad raste i nosi plod u teskim, slaboprogrevaemyh, prekomjerne vlage i saliniteta.

U sredini zoni marelica sorte se uzgajaju sljedece: crveno-obraze, crveno-unuk, Rossoshanskij zgodan, Kuibyshev rano, trijumf Sjevera, desert, Uspjeh, Michurinets, Michurinsky vilenjak, patuljak (07/02/64), najbolji Michurin, Celjabinsk i rano Naravno, marelica uzgojem Urala (YuzhUralNIIPOK): Celjabinsk rano, Kichiginsky, duhovit, prvorodenac, med, zlato kamen, Akbashevsky, Zlatni nektar, ekstaza, itd. Medutim, gotovo sve vrste ostecenih zime mrazevi, proljece mraz i voca ne vise od 1 put u 3 - 5 godina.

Mnogi vole necijepljenih oblici izrasla iz sjemena ("zherdeli"). Oni su vise robusne i prinosi, u okusu i cesto blizu kultivara.  Opisite otezanim uvjetima Sibira nije potrebno.Marelica U ovoj regiji, i uroditi plodom samo Ranetki - mala-Crni skupina stabala jabuka.

Plemeniti europskim kulturama snazno zamrzavanje malo i na kraju umrijeti. O biljke, juzni nije mogao  Moj prvi rad ove kulture je zapoceo u 1957 u dvoristu vrtu i sl. Beltyrsky u Khakassia. Mnoga pitanja u potrazi za izvornim oblicima eksperimentalne stanice u Sibiru sam upoznao verteniem kaziprst na njegov hram, jer je nosio ovdje u 20s radu s marelicama nije dati zeljene rezultate, a teme su zatvoreni.

Divlja marelice s Dalekog istoka (Mandzurija i Sibiru), Altai se osjecati ugodno, ali plodove svoga sadnica su neprikladni za potrosnju svjeze. Dalekog istoka elita oblika i sorti (Khabarovsk) zadrzati za dugo, ali je njihov sadnice iz slobodne i umjetnim oprasivanje dala dobre rezultate u prvom, a jos vise u drugoj generaciji. Primljeni desetke visoke vrijednosti oblika s velikim (3-50 g) i ukusne plodove sa vrlo visokim zimskim srcanost stabala.

Medu njima pristupanja Baikalova sibirskih, istok sibirski, Mountain Abakan, Sayan, Askiz, Kirovets i drugima da daju plod prinos od 20 kg po stablu i jos mnogo toga.  U Sibiru, veliki izbor tla i klimatske zone u kojoj marelice osjeca drugacije. U malo snijega, ali vise mraz-stepa zoni visoke zivota marelice. Ona trenutno ima 20-year-old stabala mnogih oblika su u dobrom stanju.

Medutim, u stepama cesto voca pupoljci su ubijeni zbog zime thaws. Tu je na ovom podrucju i povoljne mikro-podrucjima, na brdima, planinskim obroncima, velike vodene marelica, kazu, mirisne.  Stepa zona ima povoljan mikro zone u uplands, pod zastitom suma i planina.

U ovoj zoni imaju vise snijega, ali je opasan za marelica, jer podoprevaniya korijen ovratnikom.  Tajga i Subtaiga s dubokom snijegu, jake kise u ljeto kontra-kulture marelice. U vrtovima dionickih drustava u Khakassia je marelica nasadi na nekoliko hektara. Osim toga, gotovo svaka obitelj ovdje, na farmi ili dacha rastu marelice.  Marelica cvijet kontinentalne klime.

On je prilagodena uvjetima stabilnog zima, proljece, close-plesti, suha vruca ljeta. To je kultura godisnje polaganje pupova razlikuje brzi rast i rano stupanje na ostvarenje, ali kratko razdoblje zime mirovanja i rano procvjeta marelica uciniti kulture nepouzdani cak iu juznim dijelovima Rusije. Na primjer, u Moldaviji, donosi plod 2-3 puta u 10 godina. U povoljnim podrucjima kao sto su Sibiru, nase pristupanje dao obrezati godine.

Da marelica rastao dobro i Crni, potrebno je u skladu s odredenim uredajima strojeva. Medu njima su zajednicke svim vockama: obrezivanje, nakon sadnje, usitnjavanje sjedala, zalijevanje. Kruna oblik svake godine, i obrezivanje obavlja u ozujku, pred SAP toka. Kreciti, ne samo shtamb i skeletni grane, grancice i male, u jesen sa prskalica, onda pupoljci voce ce biti manje ovisna o zimi thaws.

Damping off korijen ovratnik moze se sprijeciti snijeg od otgrebaya debla u zimskom i daje meltwater u proljece.  Krajem lipnja, jaka tocka rasta godisnjih izbojaka trebaju patiti natrag. Kao rezultat, povecat ce grananja, oznaku pupoljci poceti zaostajanje, a time i njihovu diferencijaciju do pocetka zime je zavrsen.

Ti pupoljci tijekom zime topiti ne dolazi iz mirovanja i ne ce biti ostecen mrazova.  U North-West regiji Rusije i susjednih podrucja (gdje ima puno snijega, zime i proljeca nestabilna, preplavljen tla) za pocetak uvodenja marelica nije zavrsio s sadnice (iako Sibirski uzgoj), a njihova sadnog materijala, skeletoobrazovateley.  Preporucljivo je sijati sjeme vise kako bi odabir.

Rasadnicarstvo bolje prilagoditi novim uvjetima, a medu njima moze se naci vise stabilna osoba. Ako su proizvodi dobar plod, oni moraju biti razmnozavati sadnog materijala, kao novi selektivnih oblika.  Ostale sadnice u prvoj plodnih je osrednji voca (ali s odrzivim drvo), moze se koristiti kao podloga za kultivara sibirske uzgoja.

Kad to kostur ce biti stabilan, a na to plemenito voce drvo daje izvrsne marelice. da biste dobili okolo hirovima ostrih uglova marelica da ga raste dobro i proizvoditi voce, morate slijediti neke tehnike strojeva.  Razmnozavati cijepljenjem reznica treba biti u drugoj polovici svibnja.

Najbolji dionica je selektivni oblik marelice. Ako ne, mozete usaditi u sadnice ili u krosnjama sljiva, trn, tresnje, visnje i osjetio pijeska.  U ocima pupi tijekom zime vecinu umrijeti.  U nedostatku dionica moze se razmnozavati i marelica sjemena.

Oni su sije sredinom rujna neperesushennymi na visokim mjestima.  Buduci da je zimski sadnice prikopat vyprevayut, oni bi trebali kopati za sadnju u rano proljece, jesen kopanje treba biti iznimka, a tek kasnije (u drugoj polovici listopada).  Ako jos uvijek imate biljke za zimu prikopat ih kopaju u proljece neposredno nakon otapanja tla kako bi se sprijecilo podprevaniya kore.

Mjesta i slijetanja uvjetima gorska uzvisenja, padinama, brdima, u blizini voda, snijeg je niska, rasvjeta je dobra, puno topline. Shema sadnje 6x4 m.  Tla trebaju neutralna, svjetlo tekstura, puna organskih i mineralnih gnojiva, teski na sirovu marelice biljke umrijeti.

Na vlaznom tlu bezyamnaya slijetanje na skupno nasip, koji je kasnije prosiren u projekciji krune.  Rano SAP toka, izoblicenja u Na Prikope, kasnjenje u sadnju stetan utjecaj na stopu prezivljavanja sadnica marelice. Stoga samo treba biti posadeno u rano proljece (krajem travnja).

Nakon sadnje marelice za njegu biljaka (obrezivanje, malciranja tla, navodnjavanje) je isti kao i za druge vocne kulture. Mature stabala su pruned SAP protok (u ozujku).  Na kopnu sirove vlagozaryadkovy zalijevanje ne.  U lipnju marelica voca pupoljci su polozili. U ovom trenutku, obvezno zalijevanje i hranjenja.

Da 1 sq km. 5-7 kg m izrade kompost, 60-80 g fosfora, kalija i 20-30 g 25-35 g gnojiva dusika.  U kasnu jesen whitewashed sanduka i kostura grane drveca, a na mraz otporan malca debla krug na projekciju sloja humusa krune od 10-15 cm Ova akcija ce se odgoditi za 2-3 dana u proljece cvatu.  Ako na kraju lipnja prischipnut godisnjeg mladica, oni ce se poceti granu.

Kartica na grananje pupoljci pocinje kasnije i stoga njihove diferencijacije do pocetka zime je zavrsen. Ti pupoljci tijekom zime otopiti, ne dolaze iz mirovanja. Oni ne ce biti ostecen mraz u proljece i cvatu kasnije.  Ivan Bajkalsko jezero. Postovan agronom Rusija. 655 001, Abakan, Ul.

Rada, 73/19.  Prije svega, treba napomenuti visoku hranjivu vrijednost voca marelice. Plodovi su visoke informativne punog okusa, kombinirati secer sadrzaj sa ugodne kiselosti, bez premca su suptilne marelica okus. Vocna pulpa sadrzi 27% ugljikohidrata (uglavnom saharoza, glukoza i fruktoza), organske kiseline (jabucna, limun, vina), pektina.

U usporedbi s drugim kulturama voca marelice sadrze znacajne kolicine kalija (300 mg%), magnezij (160 mg%) i zeljezo. Ove mikronutrijenata su lako probavljive oblik, pridonijeti poboljsanju ljudskog metabolizma, zadrzati visoku ton tijela, imaju protivosklerotichesky, antigipertonichesky, antispasmodic i druge ucinke. Voce sadrzi puno karotena, vitamina B, C, E, P, PP.  Marelica sjemena su takoder veliku hranjivu vrijednost.

One sadrze 30 do 50% masnih ulja sadrze oleinska kiselina i linolenska kiselina, vitamina B15, amigdalin glikozida. Slatki marelica sjemena okus ne zaostaje za najboljim razlicitim badema. Bitter marelica sjemena u hrani bez uporabe visokog sadrzaja amigdalin, ali se moze koristiti u konditorskoj industriji. Voce konzumirati svjeze, susene i obraduju obliku.

Suho voce (sa kosti - marelice, kostice, suhe marelice), marelice mogu biti pohranjeni na duze vrijeme, lako transportirati, visoko-kaloricnu i hranjivu. Voce se koriste za proizvodnju visoko kvalitetnih proizvoda: kompot, dzem, pekmez, pire, dzem, PATA, marmelada, sok.  Od ljuske marelica sjemena primati aktivnog ugljena. Osim toga, stanovnici u podrucjima gdje je to usjeva sjemena koristi se kao gorivo i kao gradevinski materijal.

Marelica drvo ima visoku tvrdocu, cvrstocu, prekrasan kolorit, i koristi se u poslovnim stolarije.  Marelica stabla su vrlo dekorativne. Postoje ukrasne sorte i oblike lijepa kruna navike, razlicitih boja i oblika lisca, cvjetnih s dvostrukim cvjetovima razlicitih boja.  Marelica voca kao kultura neke vrijedne bioloska svojstva. Marelica stabla dolaze u lezaj rano.

Mnogi sorte marelica su u ranim fazama zrenja, koji je ispunjen sa svjezim vocem trzistu cim tresnje i visnje sorte do zrele glavni odvod i sjemena usjeva. Marelica ima visok potencijal prinosa, nedostatak bioloski odredena periodicnost plodnih, visoke trajnosti stabala. Marelica stabla su relativno otporne na susu-. Korijenov sustav je snazan, dobro razvijen na siromasne pjescane i kamenite tla.

Odredene vrste marelica drva (kao sto su sibirski marelica, marelica Manchu) vrlo je otporan na mraz, moze izdrzati temperature do -45 'C ili cak i nize. To je moguce stvoriti sorte koje mogu rasti na Dalekom Istoku, Urala i Sibira.

  

sorte marelica, marelica voca, marelice, breskve

© Copyright narance.ertk.info
Zanimljivosti o narance, limuna, breskve, marelice i drugo voce.