Narance i voca

  

Loquat

Lokva ili loquat (Eriobotrya japonica) je vocka u potfamilija Maloideae obitelji Rosaceae (Rosaceae), jedinstven je za jugo-istocnoj Kini.  To je velika grm ili drvce sa zaobljenim krune, kratak trup i kustrava mladih grancica. Stablo moze dostici 50-10 m visine, ali obicno manji, oko 3-4 metara.

Ostavlja se izmjenjuju, jednostavna, 10-25 cm dugi, tamno zelene, debele i kozast s razgranate zile i debeli mekani sloj od zuckasto-smede na donjoj stranici. Mladi listovi su dlakavi na gornjoj strani, ali ove dlacice ce uskoro pasti.  Loquat je neobican stvaranje vocka da cvijece su joj jesen ili pocetkom zime, a plodovi dozrijevaju u kasnu zimu ili rano proljece.

Cvijece u promjeru je dva inca, oni su bijeli sa pet latica i baciti tvrdo cetkom za tri do pet cvjetova svaki. Voce musmula Japanski rastu u skupinama. Ovo voce ovalni, okrugli ili kruskoliki, 3-5 inca u duljinu, mekom ili malo poduzece, zute ili narancaste, ponekad crvenkaste koze.

Sredini socan tenderloin je bijela, zuta ili narancasta, a ovisno o razlicitim, slatko, kiselo ili slatko i kiselo. Svaki plod sadrzi pet ovules, koji dospijevaju za tri do pet velike smede sjemenke. Tanka koza moze lako ukloniti s rukama, ako je plod zrela konacno.  Loquat je usporediv s jabukom u mnogim aspektima visokog secera, kiseline i pektin. Jedite voce svjeze cjelini, kao i pomijesana s drugim vocem u vocna salata ili drugih slastica.

Gusta, malo nezrele plodovi dobri za pite ili tarts. Plodovi se takoder koriste za proizvodnju dzemova, zelea, sirupa i svjetlo.  Vrsta loquat sirup se koristi u kineskoj medicini za ublazavanje upale grla i kasalj. U kombinaciji s drugim sastojcima, kao sto su paste za zube iz loquat, on igra ulogu analgetik i sedativ, cime problemi probavnog i disnih puteva.

Loquat takoder koriste kako bi vino.  Poput mnogih srodnih biljaka, svoje sjeme i mladi letaka malo su otrovne i sadrze male kolicine cijanida glikozidi, u procesu podjele koje nastaju cijanida, no niske koncentracije otrova nije stetna, ali gorak okus obicno smanjuje broj ljudi koji su voljni jesti loquat.  Loquat uveden u Japan i njegovati ovdje u vrlo davnih vremena. Raste postoji za tisucu godina.

Ona je takoder bila udomacena u Indiji i mnogim drugim regijama. Smatra se da su kineski useljenici donijeli postrojenja na Havajima.  Loquat stalno spominju u drevnoj kineskoj literaturi, kao u pjesmama Li Bai. Loquat cak i popularne u kompjutorskim igrama, gdje se to drvo stalno izradu soka.  Japan vodi u proizvodnji voca loquat. Ovaj je slijeden mimo Izraela i Brazila.

Japanski musmula je takoder popularna u Bermuda, gdje je medvjed plod od veljace do travnja, a koristi se u obliku dzem. Ovo stablo je narasla u Turskoj, Siriji, Libiji, Grcka, Gruzija, Armenija, juznoj Italiji, Malti, Portugalu i Spanjolskoj (posebice u blizini grada Kallosa den Surrey), u juznoj Francuskoj i sjevernoj Africi.  Loquat lako rasti i tako se cesto nalaze kao ukrasna stabla.

Ona voli vlazna klima, jer je napunjen s Izraelom. Njegov debeli mesnati listovi dati vrt tropskih vrsta, kao sto je u suprotnosti s uobicajenim flore.

Povezani postovi:
  1. limun
  2. Breskva

  

loquat, musmula voce, loquat

© Copyright narance.ertk.info
Zanimljivosti o narance, limuna, breskve, marelice i drugo voce.